Według ekspertów FAO takie dane świadczą o niesłabnącym ciśnieniu jakiemu poddane są światowe ceny żywności. Wysokie ceny żywności są przede wszystkim niepokojące dla krajów o niskich dochodach i deficycie żywnościowym, Takie kraje mogą mieć poważne problemy z finansowaniem importu żywności. Również dla uboższych gospodarstw domowych, które wydają większość swoich dochodów tylko i wyłącznie na zaspokojenie potrzeb żywnościowych., nie jest to dobra prognoza Jedynym plusem wydaje się być według ekspertów fakt, iż wskutek urodzajów niektóre państwa były w stanie wypracować niskie, konkurencyjne ceny produkowanej przez siebie żywności – oczywiście w porównaniu z cenami światowymi.
Nie ma jednak powodów do optymizmu – susza, jaka dotknęła rolnicze rejony Chin, największego na świecie producenta żywności, jest jednym z głównych czynników wpływających obecnie na wzrost cen żywności. Ponieważ Chiny będa musiały częściowo zaspokoić wewnętrzny popyt na żywność poprzez import, ceny importowanych produktów zostaną wywindowane ponad miarę. Dla przykładu, średnia cena pszenicy jest o 80% wyższa niż przed rokiem.
Zobacz również: